از الیاف شیشه در صنایع مختلف استفاده می کنند.الیاف شیشه که اسم دیگر آن فایبرگلاس است به دلیل سبک بودن و شکل پذیری راحت آن در بازار به راحتی یاف می شود و دلیل اینکه خیلی از مشاغل های صنعتی از آن استفاده می کنند هم همین است.
یکی دیگرازمشاغلی که از الیاف شیشه یا همان فایبرگلاس استفاده می کنند در صنعت خودرو است.الیاف شیشه به دلیل سبک بودن و مقاوم بودن آن در صنعت خودرو بسیار مهم است.الیاف شیشه در صنعت خودرو برای تولید قطعات خودرو که پیچیده است استفاده می شود.ما در این مقاله به بررسی
مواد اولیه الیاف شیشه
کاربردهای مختلف الیاف شیشه در صنعت خودرو
مزایای استفاده از فایبرگلاس در صنعت خودرو
استفاده از فایبرگلاس در قطار
مواد اولیه الیاف شیشه
قبل از خرید الیاف شیشه بهتر است بدانیم که الیاف شیشه از چه موادی درست شده است و برای تولید الیاف شیشه چه ترکیباتی به کار می رود.الیاف شیشه از رشته های نازک و شفاف تشکیل شده است که از جذب سیلیس، نمک های آلومینیوم و کربنات سدیم به دست می آید. این رشته ها در دمای بالا و تحت فشار بالا به صورت چند لایه و پرس شده تبدیل به الیاف شیشه می شوند.
الیاف شیشه به دو نوع E و S تقسیم می شوند. الیاف E به دلیل دارا بودن مقاومت بالا در برابر کشش و مقاومت بالا در برابر شعله، در صنایع خودروسازی، هوافضا، ساختمان سازی و صنایع الکترونیکی استفاده می شوند. الیاف S نیز به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی، سایش و ضربه، در صنایع لوله کشی، تجهیزات پزشکی و صنایع خانگی استفاده می شوند.
در کل مواد اولیه و اصلی الیاف شیشه شامل:
رزین
کبالت و سرب
تیتان
کربنات کلسیم
اروزیل
کاربردهای مختلف الیاف شیشه در صنعت خودرو
الیاف شیشه یکی از مهمترین مواد اولیه در صنعت خودرو هستند. این الیاف، به عنوان یک جایگزین سبک و مقاوم برای فلزات، در بسیاری از قطعات خودرو استفاده میشوند. کاربردهای مختلف الیاف شیشه در صنعت خودرو عبارتند از:
برای ساخت بدنه خودرو می توان از الیاف شیشه استفاده کرد.با استفاده از الیاف شیشه، وزن خودرو کاهش مییابد و در عین حال مقاومت و سختی بدنه افزایش مییابد. همچنین، الیاف شیشه به عنوان یک جایگزین سبک و ارزان برای کربنفیبر نیز استفاده میشوند.
از الیاف شیشه برای تولید قطعات داخلی ماشین که شامل: پنجرهها، داشبورد، سقف، صندلیها و.... می توان استفاده کرده،زیرا باعث می شود که وزن قطعات کمتر بشود و همچنین مقاومت آن بالا برود.
مقاومت بالای الیاف شیشه ای در برابر ضربه باعث شده که به عنوان یک جایگزین مناسب برای تولید قطعات خارجی مانند: بامپر، کاپوت، دربهای جلو و عقب، پرچمدار و... استفاده شود.
برای ساخت سیستم خودرو که شامل: سیستم تعلیق، سیستم ترمز، سیستم جلوگیری و.... می توان از الیاف شیشه یا همان فایبرگلاس استفاده کرد زیرا به راحتی قبال تعمیر است.
الیاف شیشه دراتصالات خودرو که: پیچ و مهره، سرباره، تسمههای نواری مناسب است است زیرا در زمان آسیب دیدگی به راحتی می توان پیچ و مهر ها را باز کرد و ماشین را تعمیر کرد.
مزایای استفاده از فایبرگلاس در صنعت خودرو
کابردهای زیاد الیاف شیشه در صنایع باعث شده که مزایای استفاده از آن هم زیاد باشد که ما در این قسمت به مزایای استفاده از فایبرگلاس در صنعت خودرو می پردازیم که شامل:
یکی از مزایای اصلی استفاده از فایبرگلاس در صنعت خودرو، کاهش وزن خودرو است. این الیاف به دلیل سبک بودن، میتوانند وزن خودرو را تا حد قابل توجهی کاهش دهند. با کاهش وزن خودرو، مصرف سوخت نیز کاهش مییابد و در نتیجه، هزینههای سوخت نیز کاهش مییابد.
فایبرگلاس دارای مقاومت بالایی در برابر ضربه و خراش است. با استفاده از این الیاف در قطعات خودرو، مقاومت و سختی آنها افزایش مییابد. این مزیت به ویژه درقطعاتی که نیاز به مقاومت بالا در برابر ضربه دارند، مانند بامپر و دربهای خودرو، بسیار مهم است.
فایبرگلاس دارای دوام بالایی است و در برابر عوامل جوی و شرایط نامساعد مانند خوردگی و زنگ زدگی مقاومت بالایی دارند. بااستفاده ازاین الیاف درقطعات خودرو، دوام آنها افزایش مییابد و هزینههای تعمیر و نگهداری کاهش مییابد.
فایبرگلاس دارای طول عمربالایی است و در برابر خوردگی، زنگ زدگی و تغییرات دمایی مقاومت بالایی دارند. با استفاده از این الیاف در قطعات خودرو، طول عمر آنها بالا میرود.
فایبرگلاس قابلیت تولید قطعات پیچیده را دارد و میتواند به شکلهای مختلفی ساخته شود. با استفاده از این الیاف، قطعات خودرو با شکلهای پیچیده و دقیق تولید میشوند که قبلاً با استفاده از فلزات امکانپذیر نبود.
فایبرگلاس قابلیت بازیافت دارد و میتواند پس از استفاده مجدداً بازیافت شود. با استفاده از این الیاف، محصولات خودرو سبک و قابل بازیافت تولید میشوند که به حفظ محیط زیست کمک میکنند.
استفاده از فایبرگلاس در قطار
یکی دیگر از زمینه های کاربرد فایبرگلاس، ساخت قطعات قطار می باشد که به این صورت است که تقریباً تمام بدنه بیرونی برخی از قطارهای مدرن و اتوبوس های شهری از کامپوزیت ساخته شده است. بیشتر بدنه قطارهای سریع السیر از فایبرگلاس تشکیل شده است. با توجه به نسبت استحکام به وزن و همچنین لایه بالایی صاف، فایبرگلاس برای کاربردهای ریلی با سرعت بالا بسیار مناسب است، جایی که آیرودینامیک بسیار مهم است. این ماده نه تنها برای بدنه بلکه برای فضای داخلی، سپر تجهیزات واگن زیر قطار و غیره استفاده می شود.
مزیت دیگر این نوع خودروها مقاومت مواد در برابر آتش است که با افزودنی های مخلوط با رزین ها حاصل می شود. مقاومت در برابر آتش در صورت وقوع تصادف بسیار مهم است زیرا گسترش کم شعله باعث فرار سریع مسافران می شود.