حباب گیری رزین چیست؟

تعداد بازدید: 1635
نویسنده خبر :
منبع :
19 1402 دی

حباب گیری رزین تاثیر بسزایی در زیبایی و کیفیت لوازم دکوری و هنری رزینی و زیورآلات ساخته شده از رزین دارد. از آنجا که رزین ماده‌ای شیمیایی ساخته شده از ترکیب رزین و هاردنر می‌باشد ممکن است در حین کار حباب هایی کوچک در رزین ایجاد گردد که سبب کاسته شدن از زیبایی لوازم ساخته شده از آن شود. در این مقاله می خواهیم شما را با روش های حباب گیری رزین آشنا کنیم  و به بررسی علت لانه زنبوری شدن رزین یا علت حباب زدن رزین بپردازیم.

 

علت حباب زدن رزین

حباب زدن یا لانه زنبوری شدن رزین از مشکلات رایج هنگام کار با رزین اپوکسی است. این مشکل زمانی رخ می‌دهد که رزین و هاردنر به نسبت‌های نادرست یا با روش نامناسب مخلوط شوند. در این صورت، رزین از هاردنر جدا شده و حباب‌های هوا در آن تشکیل می‌شود، ظاهری شبیه به لانه زنبور پیدا می‌کند و خواص مکانیکی آن کاهش خواهد یافت. به طور کلی چهار دلیل اصلی را می توان برای علت حباب زدن رزین یا به اصطلاح لانه زنبوری شدن رزین مطرح کرد:

 

دلیل اول لانه زنبوری شدن رزین

علت حباب زدن رزین ممکن است بدلیل این باشد که از نسبت مناسبی برای ترکیب رزین و هاردنر استفاده نکرده‌اید. دقت کنید باید رزین و هاردنر را به نسبت و زمان مناسب مخلوط کنید و مهم است که در یک جهت و به آرامی هم بزنید در غیر اینصورت رزین حباب می زند.

دلیل دوم حباب زدن رزین

اگر رزین را در دمای پایین نگهداری کنید رزین غلیظ شده و خود به خود حباب های هوا درآن ایجاد می شود. برای رفع علت حباب زدن رزین باید آن را در دمای اتاق یا کمی بالاتر نگهداری کنید.

دلیل سوم حباب گیری رزین

اگر در حین کار، رزین شما بیش از حد غلیظ شد باعث می شود که حباب های هوا روس سطح رزین در دام بیفتند. برای حل مشکل حباب گیری رزین باید از رزین رقیق یا نیمه غلیظ استفاده کنید. برای رقیق کردن آن می توانید بطور ملایم رزین را گرم نمایید.

دلیل چهارم لانه زنبوری شدن رزین

ممکن است هنگام اختلاط رزین و هاردنر یا زمان ریختن رزین به داخل قالب یا حرکت دادن آن هوای آزاد وارد رزین شود. برای حباب گیری رزین باید از ابزار مناسب هنگام اختلاط یا هم زدن استفاده کنید و آن را با حرکات آرام و ملایم حرکت دهید.

 

دلیل حباب گیری رزین

 

روش‌های حباب گیری رزین

اگر با وجود رعایت موارد گفته شده در قبل  هنوز حباب گیری رزین اتفاق نیفتاده است، می توانید از روشهای مختلفی برای حذف آنها استفاده کنید. نکته مهم این است که بدانید علت حباب زدن رزین یا به اصطلاح لانه زنبوری شدن رزین، چه بوده است.ممکن است در مرحله پخت، گمان کنید که ظاهرا حباب ها برطرف شده اند اما به محض سخت تر شدن رزین خواهید دید که حباب ها هنوز برجای مانده اند. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا 12 روش برای حباب گیری رزین و جلوگیری از لانه زنبوری شدن رزین را به شما معرفی نماییم.

 

آشنایی با 12 روش حباب گیری رزین

  • روش اول:

برای رفع علت حباب زدن رزین، از رزین درستی برای انجام کار خود استفاده کنید. اگر قرار است برای درست کردن لوازم مورد نظر ،رزین را داخل قالب بریزید حتما از رزین های سبک که هنگام ترکیب ماده ی رقیق تری را ایجاد می کنند استفاده نمایید. هنگام استفاده از این نوع رزین در حین کار می توانید براحتی حباب های ایجاد شده را در حین کار ببینید و قبل از سخت شدن همان موقع آن را از بین ببرید در حالی که رزین های غلیظ تر حباب های بیشتری ایجاد می کنند و دیرتر نمایان و قابل مشاهده می شوند.

  • روش دوم:

برای جلوگیری از لانه زنبوری شدن رزین بعد از ترکیب رزین و هاردنر بلافاصله ازآن استفاد نکنید.کافی است تا چند دقیقه صبر کنید تا به اصطلاح ترکیب شما گاز زدایی شود.فقط دقت کنید که نباید این زمان بیش از پنج دقیقه طول بکشد چرا که قرار گرفتن رزین در هوای آزاد بیش از این مدت باعث سفت شدن آن می شود.این زمان را اصطلاحا Pot Tim می گویند که البته بسته به برندهای مختلف رزین می تواند کمی متفاوت باشد. بنابراین قبل از ترکیب رزین و هاردنر به پات تایم آن دقت کنید.

  • روش سوم:

  استفاده از تورچ، فندک یا سشوار برای گرم کردن سطح رزین و از بین بردن حباب ها با شعله یا هوای گرم راه حل مناسبی برای حباب گیری رزین می باشد.اگربرایتان اشکالی ندارد که مدت زمانی را برای شکل گرفتن محصول رزینی صبر کنید می توانید از این راه حل استفاد نمایید.چون گرم کردن سطح رزین سبب رقیق شدن آن می شود و فرصت فرار حباب های هوای گیر افتاده زیر سطح رزین را فراهم می آورد.

 

علت حباب زدن رزین

 

  • روش چهارم:

راه دیگر حباب گیری رزین ،استفاده از مواد کاهنده حباب مانند الکل،آب صابون یا مواد افزودنی خاص برای کم کردن تشکیل حباب در رزین است.

  • روش پنجم:

پیشنهاد دیگرما  برای رفع  لانه زنبوری شدن رزین، استفاده از پرس یا وزن برای فشار دادن رزین و فشرده کردن حباب ها است تا به خروج حباب های هوای گیر افتاد در رزین کمک کند.

  • روش ششم:

حباب گیری رزین را می توان با استفاده از وکیوم چمبر برای خالی کردن هوا از سطح رزین و خارج کردن حباب های محبوس شده در لایه های زیرین رزین نیز انجام داد.

  • روش هفتم:

استفاده از سوزن،کیورت یا ابزار تیز برای سوراخ کردن و خارج کردن حبابها به صورت دستی راه دیگری برای حباب گیری رزین بشمار می رود.

  • روش هشتم:

 اگر رزین شما لانه زنبوری شده است، می توانید با استفاده از سمباده، پرایمر، رنگ یا رزین دیگر آن را ترمیم نمایید.

  • روش نهم:

شیوه دیگر حباب گیری رزین این است که قبل از کار قالب مورد نظرتان را گرم کنید در اینصورت رزین دیگر به قالب نمی چسبد و حباب های نازیبا هم در کار شما ایجاد نمی شود.چون گرما کشش سطحی رزین را از بین می برد و از حباب زدن آن جلوگیری می کند.فقط دقت کنید که دمای قالب شما باید با دمای رزین اپوکسی یکسان باشد.

  • روش دهم:

یک علت حباب زدن رزین می تواند یکباره ریختن آن داخل قالب باشد برای برطرف کردن این مورد  بایست رزین اپوکسی را لایه لایه بریزید.چون غلظت رزین بالاست اگر ناگهانی آن را داخل قالب بریزید هوا بین آن محبوس می شود و زمانی حباب ها را مشاهده می کنید که کار تمام شده و رزین سخت شده است.بهترین کار اینست که یک لایه مخلوط رزین و هاردنر را داخل قالب بریزید و فرصت دهید تا خشک شود سپس لایه های بعدی را به ترتیب اضافه کنید.

 

علت لانه زنبوری شدن رزین

 

  • روش یازدهم:

راه حل دیگر حباب گیری رزین استفاده از سنباده است.این روش برای زمانی مفید است که رزین شما سخت و محکم شده و تازه حباب های هوا نمایان گردیده است.اکنون می توانید با کاغذ سمباده دستی یا برقی به آرامی روی سطح کار بکشید تا حباب های ریز ناپدید شوند.

  • روش دوازدهم:

روش دیگری که برای حباب گیری رزین می توان نام برد استفاده از ضد حباب اپوکسی است.این ضد حباب را در پروسه تولید رزین در کارخانه به آن اضافه می کنند. دقت کنید که هرگز خودتان حین کار با رزین معمولی از این ضدحباب استفاده نکنید چون به احتمال قوی باعث کدر شدن رزین و خشک نشدن آن می شود.

 

نتیجه گیری

درست کردن وسایل رزینی بسیار جذاب، سرگرم کننده و درآمدزا است با رزین اپوکسی می توانید اجسام بسیار خلاقانه ای بسازید اما بسیار مهم است که نتیجه کار تمیز و یکدست ازآب در بیاید با رعایت نکات گفته شده در بالا براحتی می توانید کاردستی های زیبا خلق کنید.

 

 سوالات متداول

ضد حباب اپوکسی چیست؟

ماده شیمیایی برای حباب گیری رزین

 

تفاوت فندک و تورچ در حباب گیری رزین چیست؟

فندک اتمی شعله متمرکز با حرارت بالا دارد و مس تواند حباب های عمقی رزین را از بین ببرد اما تورچ حرارت بسیار بالاتر و شعله قوی تری دارد و برای کارهای بزرگی مثل تابلو و سطح های بزرگتر استفاده می شود.

 

آیا رطوبت علت لانه زنبوری شدن رزین است؟

بله اگر روی سطح کار مورد نظر شما یا قالبی که استفاده می کنید مرطوب باشد حباب های بزرگ هوا در سطح رزین بوجود می آید.

 

آیا حباب های هوا خودبخود از بین می روند؟

خیر باید بوسیله ابزار حباب ها را از بین ببرید

 

چرا رزین اپوکسی حباب های زیادی دارد؟

بعلت اختلاف دمای رزین و سطح قالب که ایجاد کشش سطحی می کند حباب هایی را در سطح کار پدید می آورد.

مقالات مرتبط

نظراتــــ