سیستم پخت رزین پلی استری غیر اشباع

تعداد بازدید: 636
نویسنده خبر :
منبع :
8 1402 خرداد

 رزین پلی استری غیر اشباع زمانی که مایع است دارای زنجیره هایی از جنس پلیمر و همچنین منومر فعال است که می توان گفت حلال رزین همین منومرها هستن . سیستم پخت رزین پلی استر غیر اشباع یکی از مهمترین فرآیندهای تولید است زیرا منومرها با هم ترکیب می شوند. در سیستم پخت رزین پلی استر غیر اشباع، دما و فشار بسیار مهم هستند. دمای بالا و فشار بالا باعث تشکیل زنجیره های پلی استر با طول بالا و بازده بالاتر فرآیند می شود. اما دمای بسیار بالا و فشار بسیار بالا باعث تجزیه پلیمر و کاهش بازده فرآیند می شود.

مار دراین مقاله به بررسی

سیستم پخت پلی استر غیر اشباع

دما مناسب برای پخت رزین پلی استری غیر اشباع

فاکتورهای موثر بر فرآیند پخت پلی استر غیر اشباع

 

سیستم پخت پلی استر غیر اشباع

فرآیند پخت رزین پلی استری غیر اشباع شامل چند مرحله است که در هر مرحله، شرایط متفاوتی برای به دست آوردن پلیمر مناسب و با کیفیت بالا باید فراهم شود. این شرایط عبارتند از دما، فشار، زمان و مواد افزودنی.

در ابتدا، مونومرهای استر به هم ترکیب می شوند و به زنجیره های پلی استر تبدیل می شوند. در این مرحله، دما و فشار بسیار مهم هستند. دمای بالا و فشار بالا باعث تشکیل زنجیره های پلی استر با طول بالا و بازده بالاتر فرآیند می شود. اما دمای بسیار بالا و فشار بسیار بالا باعث تجزیه پلیمر و کاهش بازده فرآیند می شود.

در مرحله بعدی، پلیمر به صورت حبابی در آمینوپلاست ریخته می شود تا شکل نهایی پلیمر به دست آید. در این مرحله، دما و فشار باید به گونه ای تنظیم شوند که پلیمر به صورت یکنواخت و بدون حباب در آمینوپلاست ریخته شود.مواد افزودنی مانند گلیسرین و پتروشیمیکال به آن اضافه می شود.سیستم پخت رزین پلی استری باید به گونه ای طراحی شود که بهبود خواص پلیمر را فراهم کند و بازده فرآیند را افزایش دهد.

 — قیمت رزین پلی استر غیر اشباع —

دما مناسب برای پخت رزین پلی استری غیر اشباع

دمای مناسب برای پخت رزین پلی استری بستگی به نوع مونومرها، شرایط فرآیند و خواص نهایی پلیمر دارد. اما در کل، دمای پخت رزین پلی استری معمولاً در بازه ۲۰۰-۲۵۰ درجه سانتیگراد قرار دارد. این دما به گونه ای تنظیم می شود که زنجیره های پلی استر با طول مناسب و بازده بالا تشکیل شوند و پلیمر به صورت یکنواخت در آمینوپلاست ریخته شود.

همچنین برای پخت رزین پلی استرع غیر اشباع از دو سیستم استفاده می شود که شامل: کبالت است  که به عنوان شروع کننده و ماده شتاب دهنده مورد استفاده قرار می گیرد. بعدی سیستم پخت آمین است که دی متیل آنیلین، دی متیل پارا تولویدین به عنوان بنزوئیل پراکساید به کار می رود.

 

فاکتورهای موثر بر فرآیند پخت پلی استر غیر اشباع

 رزین پلی استرهای غیر اشباع شامل گروه های کربنی با پیوند دوگانه (C=C) هستند که در فرآیند پخت و تشکیل پلیمر، از واکنش های اتمسفریک جلوگیری می کنند. در این نوع پلی استرها، دمای پخت بسیار مهم است و باید به گونه ای تنظیم شود که واکنش های ترمال و رادیکالی که برای تشکیل زنجیره پلیمر لازم هستند، به صورت کامل انجام شود.فاکتورهای موثر بر فرآیند پخت رزین پلی استر غیر اشباع، شامل موارد زیر هستند:

 

1-نوع مونومرهای استفاده شده برای تولید  رزین پلی استر غیر اشباع، بسیار مهم است. مونومرهای با ساختار ساده تر، به راحتی تشکیل زنجیره های پلیمری متصل می شوند و بازده را بالا می برند. همچنین، مونومرهایی با گروه های فعال تر، مانند گروه های کربوکسیلیک (COOH) و اسیدهای آمینه، به عنوان کاتالیست برای واکنش های تشکیل پلیمر مورد استفاده قرار می گیرند.

 

2- شرایط فرآیند پخت پلی استر غیر اشباع، شامل دما، فشار، زمان و نوع کاتالیست استفاده شده است. در صورتی که شرایط فرآیند به درستی تنظیم نشود، بازده تولید پلی استر کاهش می یابد و خواص نهایی پلیمر نیز تحت تاثیر قرار می گیرند. به عنوان مثال، در دمای بالاتر از حد مجاز، پلی استرها ممکن است تجزیه شوند و بازده تولید کاهش یابد.

 

3- کاتالیست های مختلف مورد استفاده در فرآیند پخت پلی استر غیر اشباع، شامل کاتالیست های حرارتی و فتوکاتالیست ها هستند. نوع کاتالیست مورد استفاده، باید به صورتی باشد که واکنش های تشکیل پلیمر را به صورت کامل فعال کند.

 

4درجه پخت رزین پلی استر غیر اشباع، باید به گونه ای تنظیم شود که زنجیره های پلیمر با طول مناسب و بازده بالا تشکیل شوند. در صورتی که درجه پخت کمتر از حد مجاز باشد، زمان لازم برای تشکیل زنجیره های پلیمر بیشتر می شود و بازده تولید کاهش می یابد. همچنین، درجه پخت بالاتر از حد مجاز، ممکن است باعث تجزیه پلی استر شود و خواص نهایی پلیمر نیز تحت تاثیر قرار بگیرد.

 

5- در سیستم پخت رزین پلی استر غیر اشباع، حلال های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. نوع حلال مورد استفاده، باید به گونه ای باشد که مونومرها و کاتالیست ها را به خوبی حل کند و بازده تولید پلی استر را افزایش دهد.

 

6- در فرآیند تولید رزین پلی استر غیر اشباع، اکسید کننده های مختلفی به کار می رود. نوع اکسید کننده مورد استفاده، باید به صورتی باشد  که بازده تولید پلی استر را بیشتر کند و خواص نهایی پلیمر را بهبود بخشد.

 

7- در سیستم پخت رزین پلی استر غیر اشباع، آمین هایی که استفاده می شود باید بازده تولید پلی استر را افزایش دهد و خواص نهایی پلیمر را بیشتر کند.

 

8- در فرآیند تولید پلی استر غیر اشباع، ماده محفظه کننده های که به کار می رود باید کیفیت محصول را بهبود بخشد.

 

 

مقالات مرتبط

نظراتــــ